Cine a inventat sosetele?

Cine a inventat sosetele?

Cine a inventat sosetele
Cine a inventat sosetele

Istoria sosetelor

Una dintre cele mai mari inventii ale omului sunt sosetele. Fara acestea am fi trait intr-o lume destul de friguroasa. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat sosetele? Cine ne-a facut vietile mai calduroase? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul sosetelor si cat de benefica este aceasta inventie.

Sosetele sunt articole de imbracaminte si sunt purtate pe picioare. In medii calduroase, sosetele ajuta prin absorbirea transpiratie picioarelor, iar in medii racoroase, ajuta la scaderea riscului de degerare. Pot fi fabricate din lana, bumbac, matase sau nailon.

Inca din Preistorie oamenii isi inveleau gleznele cu fasii de blana pentru a-si proteja picioarele de frigul iernii.

Sosetele au evoluat de-a lungul secolelor, iar in secolul XVIII i.Hr., noi modele au aparut in Grecia Antica realizate din par de animale impletit. Romanii isi infasurau si ei picioarele cu piei de animale sau materiale tesute.

In Europa secolului V, se purtau sosete numite “puttees” si erau purtate de fetele bisericesti pentru a simboliza puritatea. Pana in anul 1000, sosetele au devenit un simbol al bogatiei printre nobilime. Incepand cu secolul XVI, design-ul ornamental ce se aplica pe partea laterala sau in zona gleznei pe sosete se numeste ceas.

In anul 1589, William Lee a inventat masina de tricotat sosete. Inventia a permis ca sosetele sa fie tricotate de sase ori mai repede decat tricotajul manual. Cu toate acestea, masinile de tricotat si muncitorii au lucrat impreuna pana in anul 1800.

O noua revolutie in productia de sosete a fost introducerea nailonului in anul 1938. Pana atunci sosetele erau fabricate din matase, bumbac si lana. Nailonul a reprezentat inceputul impletirii a doua sau mai multe fire in productia de sosete, un proces ce inca se foloseste.

Odata cu trecerea timpului si metodele de fabricare au evoluat, permitand imprimarea sau teserea unor modele, colorarea sosetelor in diferite culori si fabricarea unor forme tot mai interesante, senzuale sau ciudate.

Tinand cont ca sosetele de azi seamana foarte bine cu modelele produse in Egiptul secolului III i.Hr., nu stim daca, pe viitor, sosetele vor mai evolua, dar putem fi siguri ca acestea ne protejeaza de frig, pot absorbi transpiratia picioarelor si ofera un aspect fizic placut.

Acum ati afla cine a inventat sosetele si de ce sunt considerate una dintre marile inventii ale omlui. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.