Cine a inventat bancomatul?

Cine a inventat bancomatul?

Cine a inventat bancomatul
Cine a inventat bancomatul

Bancomatul

Bancomatul, cunoscut si ca masina bancara automata, este un dispozitiv electronic de telecomunicatii care permite clientilor a unei institutii financiare sa realizeze tranzactii fara nevoia unui interlocutor uman, casier sau bancher.

La majoritatea bancomatelor moderne, clientii sunt identificatii prin inserarea unui card de plastic ce contine o banda magnetica sau un card de plastic cu cip implementat, acestea continand un numar unic si informatii de securitate. Autentificarea este realizata de catre client prin introducerea unui numar personal de identificare (PIN).

Folosind un bancomat, clientii isi pot accesa depozitele bancare sau conturile de credit pentru a realiza o varietate de tranzactii precum retrageri de numerar sau verificari de sold. Retragea valutei dintr-un bancomat este diferita fata de cea a schimbului valutar bancar, in care valuta este denominata si convertita la o rata de schimb oficiala. Astfel, bancomatul adesea ofera cea mai buna rata de schimb posibila pentru turistii straini si sunt adesea folosite in aceste scopuri.

Istoria bancomatului

In registrul american de brevete, Luther George Simjian a fost creditat pentru dezvoltarea dispozitiv tehnic denumit “Bankograph”. Realizarea acestuia a fost intarziata timp de doi ani in mare parte datorita achizitionarii companiei lui Simjian, “Reflectone Electronics Inc.” de catre cei de la “Universal Match Corporation”. Patentul a fost completat pe data de 30 iunie 1960 si a fost eliberat pe 26 februarie 1963. Un Bankograph experimental a fost instalat in New York, in anul 1961, de catre Banca Orasului New York, dar a fost retras din uz dupa sase luni din pricina lipsei de acceptare a clientilor. Bankograph-ul era un dispozitiv automat de depozitare ce accepta monede, bancnote si cecuri, dar nu avea nici o optiune de retragere a numerarului.

Ideea automatelor folosite in sistemul bancar a fost dezvoltata prin eforturi independente si simultane in Japonia, Suedia, Regatul Unit si SUA. In anii 1960 inginerii din aceste tari au dezvoltat propriile dispozitive. Primele astfel de dispozitive puse in functiune au fost cele de la Barclays Bank din nordul Londrei, pe data de 27 iunie 1967.

In editia de Madrid a ziarului “ABC”, din data de 9 ianuarie 1969, a aparut un articol despre un nou bancomat, o masina bancara instalata in centrul Madridului, de catre compania “Banesto” si care elibera bancnote de 1000 de peseta (pana la maxim cinci bancnote ). Fiecare utilizator trebuia sa introduca un cod personal de securitate folosind o combinatie de zece butoane numerice. In luna martie a aceluiasi an, a aparut, in acelasi ziar, o reclama cu instructiuni de folosire a bancomatului. Acest bancomat a fost primul dispozitiv instalat in Spania si unul din primele instalate in Europa si in intreaga lume, mai exact al treilea.

Primul bancomat modern a fost un “IBM 2984” si a intrat in folosinta in decembrie 1972, la “Lloyds Bank” de pe strada Brentwood High din Essex, Anglia. Acest bancomat a fost proiectat special la cererea celor de la “Lloyds Bank”. “2984 Cash Issuing Terminal” a fost primul bancomat cu adevarat viabil, cu functii similare bancomatelor din zilele noastre.

Cel mai nou bancomat al “Royal Bank of Scotland”permite clientilor sa retraga numerar de pana la 100 de lire sterline fara nevoia unui card, doar prin introducerea unui cod de sase cifre solicitat prin intermediul smartphone-urilor.

Traim intr-o lume aflata in plina dezvoltare si in continua miscare, iar bancomatul este una din minunatiile tehnologiei inventate pentru a ne oferi o metoda mai usoara de a retrage sau de a depune numerar din/in conturile noastre.

Acum ati aflat cine a inventat bancomatul si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.