Cine a inventat hocheiul pe gheata?

Cine a inventat hocheiul pe gheata?

Cine a inventat hocheiul
Cine a inventat hocheiul

Istoria hocheiului

V-ati intrebat vreodata cine a inventat hocheiul pe gheata? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul hocheiului pe gheata si in ce colturi ale lumii este un sport foarte popular si foarte jucat.

Hocheiul pe gheata este un sport de echipa jucat pe gheata, in care doua echipe de patinatori folosesc crose pentru a introduce un puc tare de cauciuc in portile adversarilor. Este un sport rapid si palpitant. Pe langa spectacolul in viteza, hocheiul ofera si un strop de adrenalina, uneori jucatorii folosind contacte fizice pentru a-si scoate adversarii din joc sau pentru a-i deposeda.

Istoria hocheiului pe gheata dateaza inca din timpurile precrestine, pe cand se foloseau mingi si bastoane pentru jocurile pe iarba. In Europa, cele mai apropiate jocuri similare hocheiului erau hurlingul irlandez si shinty-ul scotian. Jocul de IJcolf a fost un joc foarte popular in Tarile de Jos intre Evul Mediu si Anii de Aur Olandezi. IJcolf era asemanator hocheiului, fiind jucat pe gheata cu corse numite “colf-uri”. Un alt joc similar era jucat de nordici si este relatat in povestile islandeze. In Anglia exista dovezi ale primelor jocuri de hochei pe gheata ce dateaza din anii 1700.

Soldatii britanici si imigrantii sositi in Canada si in SUA au adus cu ei jocurile cu bastoane si mingi si le jucau pe gheata si pe zapada. In anul 1825, John Franklin a scris ca “hocheiul jucat pe gheata este sportul de dimineata”. El si oamenii lui jucau hochei pe Lacul “Great Bear” intr-un din expeditiile sale arctice.

Universitatile din Montreal si Quebec, Canada, au adoptat jocul de hochei pe gheata, astfel jucand un rol esential in dezvoltarea acestui joc, incepand cu fondarea primului club si stabilirea primelor reguli de baza ale jocului. In anul 1877, mai multi studenti de la Universitatea “McGill” au pus bazele regulilor de hochei, in acelasi an infiintandu-se si primul club de hochei “McGill University Hockey Club”.

In vreme ce originile jocului se afla in alta parte, Montrealul este centrul de dezvoltare al jocului contemporan de hochei pe gheata. Pe 3 martie 1875 s-a organizat primul meci de hochei pe gheata tinut in interior, jucandu-se pe gheata de la “Victoria Skating Rink” din Montreal. Hocheiul a devenit atat de popular incat, in 1883, primul “campionat mondial” a fost inclus in carnavalul anual de iarna de la Montreal.

La meciul din martie 1875 au luat parte doua echipe formate din cate 30 de jucatori, iar din 1877, numarul jucatorilor a fost redus de la 30 la 9. Din 1920, hocheiul masculin a devenit sport olimpic si a fost inclus la Jocurile Olimpice de Vara de la Anvers. Patru ani mai tarziu a fost introdus in programul Jocurilor Olimpice de Iarna. In anul 1998, hocheiul feminin a debutat la Olimpiada de la Nagano.

Un sport de viteza ce ofera un spectacol palpitant, hocheiul a devenit foarte popular in Canada si in partea nordica a SUA. Liga Nationala de Hochei din SUA (NHL) a devenit cea mai prestigioasa liga de hochei din lume, iar in Canada, hocheiul este sport national de iarna.

Acum ati aflat cine a inventat hocheiul si in ce tari a devenit sport national. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.