Cine a inventat squash-ul?

Cine a inventat squash-ul?

Cine a inventat squash-ul
Cine a inventat squash-ul

Squash

Squash-ul este un sport jucat pe un teren inchis intre patru pereti , practicat de doua persoane (joc de simplu) sau de patru persoane (joc de dublu) care folosesc rachete pentru a lovi o minge de cauciuc. Jucatorii trebuie sa loveasca pe rand mingea in perete astfel incat aceasta sa cada pe suprefetele de joc din incapere.

Istoria squash-ului

Folosirea rachetei de joc este imprumutata de la tenis ce dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea, desi stilul de de joc este direct descendent din jocul de “racquets” care isi are originea in Anglia. In jocul de “racquets” se folosea un perete in loc de a trece mingea peste un fileu.

Squash-ul a fost inventat la Scoala Harrow in jurul anului 1830, imprumutand stilurile diferitelor sporturi cu racheta practicate pana la acea vreme. Cu timpul s-a extins si la alte scoli si a devenit un sport international. Primele terenuri de squash din acea scoala erau destul de periculoase deoarece erau in apropierea conductelor de apa, a cosurilor de fum si a traverselor. In scurt timp conducerea scolii a aprobat construirea a patru noi terenuri exterioare de squash. Materialul preferat pentru mingiile de squash a fost cauciucul natural, iar studentii si-au modificat rachetele pentru a avea o intindere mai mica astfel oferindu-le un plus in conditiile date.

Rachetele s-au schimbat mult asemenea celor de tenis. La inceput erau realizate din lemn laminat, iar in anii 1980 au fost schimbate cu rachete noi din materiale mai usoare, bazate pe carbon (precum grafitul) cu aditii de componente precum kevlar, bor sau titan. Cordajele din intestine naturale au fost si ele inlocuite cu cele sintetice.

In secolul XIX sportul a castigat popularitate, multe scoli, cluburi si chiar persoane private construind terenuri de squash, dar fara a avea un standard la dimensiuni. Primul teren de squash din America de Nord a fost construit in anul 1884 la Scoala St. Paul din Concord, New Hampshire. In anul 1904, in Philadelphia, a luat nastere prima asociatie nationala de squash din lume denumita “United States Squash Racquets Association (USSRA)”, astazi cunoscuta ca “US Squash”. In anul 1907 Asociatia “Tennis, Racquets & Fives” a intrunit un comitet care a pus la punct standardele pentru squash. A mai durat pana in anul 1923, cand “Royal Automobile Club” a gazduit o intalnire pentru a discuta regulile si standardele sportului si inca cinci ani pana a fost formata “Squash Racquets Association” si a pus bazele standardelor jocului de squash in Marea Britanie.

Sportul s-a extins in SUA si Canada si mai apoi pe tot globul, astazi fiind un sport recunoscut de Comitetul International Olimpic si este in asteptarea unui raspuns pentru a deveni unul din sporturile olimpice la urmatoarele jocuri. In anul 2003, revista “Forbes” a numit squash-ul ca fiind cel mai sanatos sport.

Un lucru interesant de mentionat este faptul ca faimoasa nava “Titanic” oferea pasagerilor de la clasa I un teren de squash.

Acum ati aflat cine a inventat squash-ul si cum s-a extins acesta in intreaga lume. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.