Cine a inventat curlingul ?

Cine a inventat curlingul ?

Cine a inventat curlingul

Cine a inventat curlingulV-ati intrebat vreodata cine a inventat curlingul ? Curlingul este considerat ca a fost inventat in Scotia medievala, cu prima referire scrisa la un concurs cu pietre pe gheata, venind din inregistrarile lui Paisley Abbey, Renfrewshire, in februarie 1541. Doua tablouri (ambele din 1565) de Pieter Bruegel, descriu taranii olandezi jucand curling – Scotia si tarile mici au avut legaturi puternice culturale si comerciale in aceasta perioada, care este, de asemenea, evidenta in istoria golfului.

Dovada că curlingul a existat în Scoția, în secolul al 16-lea includea o piatră de curling inscriptionata cu data de 1511 (a fost descoperita, împreună cu un alt rulment care dateaza din 1551), atunci când un iaz vechi a fost drenat in Dunblane, Scoția. Kilsyth Curling Club pretinde ca ar fi primul club din lume, a fost constituit în mod oficial în 1716  si este încă si astazi în activitate. Kilsyth susține, de asemenea, ca este cel mai vechi iaz construit in scopul de a juca curling din lume la Colzium, sub forma unui baraj redus, creand un bazin de mică adâncime care are aproximativ 100 × 250 de metri în dimensiune, deși acest lucru este acum foarte rar in conditia de a juca curling din cauza iernilor mai calde.

Cuvantul curling apare pentru prima data tiparit in 1620 in Perth , in prefata si versurile unui poem de Henry Adamson. Jocul a fost ( si inca este in Scotia si regiunile scotiene , cum ar fi sudul din Noua Zeelanda), cunoscut si sub numele de „jocul hohotitor” din cauza suntetului care il fac pietrele.

Este de reținut faptul că în Darvel, Est Ayshire, țesătorii se relaxau jucând meciuri de curling. Pietrele folosite de tesatori au fost pietre grele, numite, „grinzi de urzeală,” echipate cu un mâner detașabil în acest scop.

Curlingul de exterior a fost foarte popular in Scotia intre secolele 16 si 19 , deoarece climatul asigura conditii bune pentru gheata in fiecare iarna. Scotia este casa organismului international care reglementeaza curlingul, Federatia Mondiala de Curling care a aparut ca un comitet al Royal Caledonian Curling Club , clubul mama al curlingului.

Astazi jocul este ferm stabilit in Canada, unde a fost dus de catre emigrantii scotieni.Royal Montreal Curling Club , cel mai vechi club de sport stabilit, inca activ in America de Nord, a fost infintat in 1807. Primul club de curling din SUA a fost infintat in 1830, iar jocul a fost introdus in Elvetia si Suedia inainte de sfarsitul secolului al 19- lea, de asemenea, de catre scotieni. Astazi, curlingul este jucat peste tot in Europa si sa raspandit in Japonia, Australia, Noua Zeelanda, China si Coreea.

Primul campionat mondial de curling a fost limitat la barbati si competitia sa numit „Cupa scotch” si a avut loc in Falkirk si Edinburgh, Scotia, in 1959. Primul titlu mondial a fost castigat de echipa canadiana din Regina, Saskatchewan, saltat de Ernie Richardson.

Primul club de curling din Statele Unite a fost organizat în 1830, la doar 30 de kilometri de Detroit, la Orchard Lake, Michigan. Numit Orchard Lake Curling Club, clubul utilizat pietre Hickory. Curling Club Detroit si-a început activitatea în 1840, atunci când Michigan a avut o populație de doar 212.000 și a fost în Uniune timp de trei ani. În acest timp, o organizație numită „Thistle Club” a fost fondată și, curlingul a devenit un sport de iarnă, care era jucat atunci când gheața era adecvata pentru joc, pe râul Detroit. In 1885 a fost organizat Detroit Curling Club.

Acum stiti cine a inventat curlingul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.