Cine a inventat rugby-ul?

Cine a inventat rugby-ul?

Cine a inventat rugby-ul
Cine a inventat rugby-ul

Istoria rugby-ului

V-ati intrebat cine a inventat rugby-ul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul rugbyului si cum a devenit unul din cele mai jucate sporturi, in multe tari fiind sport national.

Rugbyul este un un stil de fotbal, full contact, jucat in echipa. S-a dezvoltat pentru prima data in Anglia secolului XIX, devenind un sport foarte practicat in scolile publice din Anglia in acea perioada.

Intre anii 1400 si 1800 s-au jucat diferite tipuri de fotbal in toata Britania, dar alergarea cu mingea a devenit un sport popular la scoala din Rugby, Warwickshire, Anglia. Rugbyul s-a raspandit rapid in tot Regatul Unit in anii 1850 si 1860, primul meci jucat vreodata avand loc in Scotia, in decembrie 1857, intre “Edinburgh University” si “Edinburgh Academicals”.

“Montevideo Cricket Club” este primul club de rugby fondat in afara granitelor Insulelor Britanice. A fost fondat in anul 1861, in Montevideo, Uruguay. In 1863 s-a format “Football Association” (Asociatia de Fotbal), aceasta formalizand schisma dintre fotbalul comun de rugby.

In 1871 s-a fondat “Rugby Football Union” (Uniunea de Rugby Fotbal) si a reunit 21 de cluburi la restaurantul “Pall Mall”. In acelasi an, s-a disputat si primul meci de rugby international recunoscut intre Anglia si Scotia.

Schisma din rugby s-a produs in anul 1895, iar rugbyul s-a impartit in rugby union si rubgy league, cele doua avand acelasi obiectiv de joc, dar regulile sunt diferite. Din cauza unor conflicte privind trecerea la nivel de profesionalism, cluburile au avut inclinatii diferite, unele dorind aceasta noua adaptare si altele doirnd sa ramana la nivel de amatori.

Pe 7 septembrie 1895, s-a jucat primul joc de rugby league. Regulile sportului profesionist s-au schimbat treptat cu scopul de a face jocul mai rapid si mai spectaculos, oferind spectatorilor un spectacol antrenant si captivant. Este adesea vazut ca cel mai dur si cel mai solicitant din punct de vedere fizic dintre toate sporturile pe echipe.

Unul din cele mai importante campionate este “Six Nations Cahmapionship” (Campionatul celor Sase Natiuni) si include sase echipe europene: Anglia, Franta, Irlanda, Italia, Scotia si Wales. Campionatul si-a schimbat numele in anul 2000, pana atunci numindu-se “Five Nations Championship” (Campionatul celor Cinci Natiuni), fondat in 1910, inainte ca Italia sa fie introdusa in campionat. Predecesorul acestui campionat a fost “Home Nations Championship” (Campionatul Natiunilor Gazda), fondat in anul 1883 si era jucat de echipele nationale a Angliei, Irlandei, Scotiei si Wales.

Competitia internationala de rugby union, fondata in anul 1996, sub denumirea de “Tri Nations Series” (Seriile celor Trei Natiuni), avea inscrise trei din cele mai importante echipe nationale: Australia, Noua Zeelanda si Africa de Sud. Din anul 2012, competitia si-a schimbat numele in “Rugby Championship” (Campionatul de Rugby), dupa ce echipa nationala a Aregentinei a fost inscrisa in competitie.

Unul din cele mai dure sporturi din lume, dar si foarte spectaculos, rugbyul atrage tot mai multi impatimiti si reuseste sa aduca tot mai multe persoane pe stadioane si in Romania. Cu o liga profesionista de rugby si cu o echipa nationala tot mai puternica, “Stejarii” se lupta cu echipe puternice in campionatele continentale si mondiale.

Acum ati aflat cine a inventat rugby-ul si cum a devenit, cu pasi mici, un sport tot mai popular. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.