Cine a inventat biliardul ?

Cine a inventat biliardul ?

Biliardul

Cine a inventat biliardulV-ati gandit vreodata cine a inventat biliardul ? Ei bine, haideti sa vedem cine este inventatorul biliardului .Istoria jocului de biliard este foarte lunga si bogata. Jocul a fost jucat de regi, oameni obisnuiti, presedinti, domni, doamne si escroci. Acesta a evoluat de la un joc de gazon similar cu cricket-ul  jucat o perioada de timp in secolul al 15-lea in Europa de Nord, probabil in Franta. Jocul sa mutat in interior la o masa de lemn cu postav verde ca sa imite gazonul si un chenar simplu a fost plasat in jurul marginilor. Termenul de biliard este derivat din limba franceza, fie de la cuvantul „billart” care inseamna tac , sau „bille”  de la bila.

Cele mai multe dintre informatiile noastre despre biliard provin din conturile de joc prin drepturi de autor ale nobililor. La inceputul anilor 1800 acest joc era numit „Jocul Nobil de Biliard”, dar exista dovezi ca tot felul de oameni au jucat acest joc inca de la inceputul sau. In 1600 jocul era destul de familiar pentru public asa cum Shakespeare a mentionat in Antoniu si Cleopatra. 75 de ani mai tarziu prima carte a normelor de biliard sa remarcat in Anglia.

Doveziile istorice despre locul geneza exacta si forma de joc de biliard este inexacta si ambigua. Desi francezii au dat un nou sens si viata la joc , rafinare, evolutie si popularizare, aceste chestii nu pot pretinde ca l-au inventat francezii. Primele dovezi reale despre biliard au fost gasite in 1470 , intr-un inventar al regelui Ludovic al 11-lea al Frantei, in forma unei mese de biliard. Istoriile nu sunt clare cu privire la motivele pentru evolutia acestor jocuri. Fie ca a fost doar pentru divertisment  sau a servit anumite functii sociale sau religioase din cele mai vechi timpuri , este in continuare o dezbatere interesanta intre istorici. Biliardul este un joc subtil de eliberare fizica , de concentrare profunda si agilitate de fier. Pana la mijlocul anilor 1600 , versiunea mesei de biliard era similara cu cea de astazi.

Inovatiile tacului au adus la disparitia buzduganului cu care se lovea mingea. Curand, biliardul si-a dobandit statutul sau ca un joc stintific  cu echipamente proiectate cu precizie, unitati de productie pentru mese, reguli standardizate, etc.

Prin 1850, biliardul a invadat cea mai mare parte din lume. In 1826, Anglia, John Thurstion a schimbat masa de joc care era facuta din lemn cu cea din ardezie. Prin 1797, materialul nou a inlocuit bumbacul si lana pentru a imbunatati netezimea si frecarea. Bilele au evoluat de la lemn la fildes la forma actuala coloidala acoperita cu material de plastic din 1869.

Acum stiti cine a inventat biliardul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.