Cine a inventat cureaua?

Cine a inventat cureaua?

Cine a inventat cureaua
Cine a inventat cureaua

Cureaua

Un obiect de vestimentatie, dar si cu o functionalitate importanta, cureaua a devenit foarte populara in zilele noastre. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat cureaua? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul curelei si care este povestea acesteia.

Cureaua este o banda flexibila, de obicei fabricata din piele, din material textil tare sau formata din bucati metalice intrepatrunse, ce este purtata in jurul braului. Capetele curelei se prind cu ajutorul unei catarame de metal sau plastic si se foloseste pentru a strange pantalonii la brau sau pentru a strange diferite imbracaminte la talie, mai aproape de piept.

Istoria curelei este documentata inca din Epoca Bronzului pe cand barbatii si femeile purtau curele pentru a-si sustine imbracamintea. Erau realizate din fasii lungi de piele de animale sau din sfoara de scoarta de copac. In Occident, cureaua era comuna barbatilor, dar au fost folosite si de femei in timpul Evului Mediu.

In perioada celei de-a doua jumatati a secolului XIX pana in Primul Razboi Mondial, cureaua era un accesoriu decorativ si totodata o parte utilitara a uniformei, mai ales printre ofiteri. In fortele armate din Prusia, Rusia Tarista si alte natiuni est-europene, era un lucru comun pentru ofiteri sa poarte in jurul taliei, pe exteriorul uniformei, curele foarte stranse si late pentru a putea sustine o sabie, dar si din motive estetice. Aceste curele bine stranse in jurul taliei ofereau ofiterilor un aspect fizic impresionant cu umeri lati si un piept pronuntat.

In timpurile moderne, barbatii au inceput sa poarte curele in anii 1920, deoarece talia pantalonilor a devenit tot mai joasa. Inainte de anii 1920, curelele serveau mai mult in scopuri decorative si erau asociate cu armata.

Inca de la mijlocul anilor 1990, purtarea pantalonilor lasati, ce lasa descoperita o parte din indispensabili, a devenit tot mai populara. Aceasta moda isi are originile in inchisorile unde detinutii nu aveau dreptul de a purta curele fiind considerate arme sau unelte pentru sinucidere. Tinerii au inceput sa poarte, la acea vreme, pantaloni fara curea sau isi prindeau cureaua foarte larg.

Diferite curele se folosesc in zilele noastre pentru diferite utilizari si in diferite culturi. Cureaua utilitara, purtata de ofiterii de politie, de electricieni, sunt curele ce contin buzunare si deschizaturi pentru a tine si pentru a agata obiecte de acestea. Curelele utilitare sunt de obicei mai late decat curelele pentru pantaloni si sunt mai rezistente pentru a putea suporta obiecte mai grele preum pistoale sau ciocane. Un exemplu al unei curele folosita in cultura este centura “obi”, o parte a costumului traditional japonez, kimono-ul. Centura se poarta si la costumul de karate, judo sau alte arte martiale si are diferite culori ceea ce indica rangul sau calificarea. Curelele cu tinte sunt curele de piele ornamentate cu varfuri metalice si sunt purtate de cei care fac parte din grupurile punk, gotice sau metal. Curelele de piept sunt purtate de femei pentru a scoate in evidenta sanii, iar curelele de picior sunt curele fie de moda, purtate de femei pe picior, fie curele utilitare, purtate de catre ambele genuri, pentru a tine anumite obiecte prinse pe picior.

Cureaua nu este doar un accesoriu de moda, ci si un obiect functional, folosit in mai multe domenii si in anumite culturi si vom avea mereu nevoie de o asemenea inventie functionala si estetica.

Acum ati aflat cine a inventat cureaua si care este povestea din spatele acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.