Cine a inventat poligraful?

Cine a inventat poligraful?

Cine a inventat poligraful
Cine a inventat poligraful

Poligraful

V-ati intrebat vreodata cine a inventat poligraful? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul poligrafului si cum se foloseste aceasta inventie.

Poligraful sau detectorul de minciuni este un aparat ce masoara si inregistreaza mai multi indici psihologici precum tensiunea arteriala, pulsul, respiratia si conductanta pielii in timpul interogarii unui subiect. Credinta care sta la baza folosirii poligrafului este faptul ca raspunsurile inselatoare (minciunile) produc raspunsuri psihologice care pot fi diferentiate de cele asociate cu raspunsurile adevarate.

Istoria poligrafului

Societatile timpurii utilizau metode elaborate de detectare a minciunilor care implicau in mare parte forme de tortura. Spre exemplu, in Evul Mediu se folosea apa fierbinte pentru a detecta mincinosii deoarece se credea ca oamenii onesti rezistau mai usor decat mincinosii. Dispozitivele timpurii de detectare a minciunilor includ o inventie din 1895 a lui Cesare Lombroso folosita pentru a masura tensiunea arteriala a subiectului pentru cazurile politiei, un aparat din 1904 al lui Vittorio Benussi folosit pentru masurarea respiratiei si un proiect abandonat de americanul William Martson care folosea tensiunea arteriala pentru a examina prizonierii de razboi germani. Masinaria lui Martson indica o corelatie pozitiva puternica intre tensiunea arteriala sistolica si minciuna.

Martson a scris a doua lucrare despre conceptul sau in 1915, cand si-a terminat studiile la facultate. A studiat la Facultatea de Drept de la Harvard si a absolvit in anul 1918, republicandu-si vechea lucrare in anul 1917. Principala inspiratie a lui Martson pentru acest dispozitiv a fost sotia sa, Elizabeth Holloway Mortson. Desi Elizabeth nu este trecuta pe lista colaboratorilor lui Martson pentru studiile sale timpurii, multi fac referire, direct sau indirect, despre implicarea sotiei lui in cercetarile sale despre detectarea minciunilor. Elizabeth apare si intr-o fotografie realizata in anii 1920, in laboratorul de poligrafie a sotului ei.

In ciuda contributiilor predecesorilor sai, Martson s-a autonumit “parintele poligrafului”. Martson a ramas adeptul aparatului sau, incercand sa-i demonstreze utilitatea in salile de judecata. In anul 1938, Acesta a lansat o carte, “Testul cu detectorul de minciuni”, in care a descris teoria si folosinta unui asemenea aparat.

Un dispozitiv care inregistra tensiunea arteriala si conductanta pielii a fost inventat in anul 1921 de catre Dr. John Augustus Larson de la Universitatea din California si a fost folosit pentru prima data de catre Departamentul de Politie din Berkeley aflat sub conducerea renumitului sef de politie August Vollmer. Leonarde Keeler, un protejat a lui Larson, a continuat munca la acest dispozitiv, reusind sa-l faca portabil si sa-i adauge raspunsul galvanic al pielii in anul 1939. Dispozitivul sau a fost cumparat de FBI si a servit drept prototipul poligrafului modern.

Au fost realizate mai multe aparate similare cu versiunea poligrafului lui Keeler precum psihograful “Berkeley”, un aparat dezvoltat de C.D. Lee, in anul 1936, care inregistra tensiune arteriala – puls – respiratie si fotopoligraful de cercetare comportamentala “Darrow” dezvoltat si destinat exclusiv pentru cercetarile comportamentale.

Un dispozitiv care inregistra activitatea musculara ce acompaniau schimbarile din presiunea arteriala a fost inventat de John E. Reid in anul 1945, care a sustinut ca se poate obtine o acuratete sporita prin realizarea acestor inregistrari simultan prin inregistrari standard de tensiune arteriala – puls – respiratie.

Eficacitatea poligrafului este constant dezbatuta in comunitatea stiintifica. In 2001, o mare parte din comunitatea stiintifica a ajuns la concluzia ca poligrafia este o pseudostiinta.

Indiferent de parerile unor oameni de stiinta sau a altor persoane, poligraful este un aparat impresionant folosit in continuare ca o unealta de interogare in agentii federal – guvernamentale si in multe sectii de politie din multe tari.

Acum ati aflat cine a inventat poligraful si cum functioneaza aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.