Cine a inventat atomul ?

Cine a inventat atomul ?

Atomul
Cine a inventat atomul

Atomul

Atomul este o particula de materie. Este cea mai mica unitate a materiei care defineste elementele chimice si izotopii acestora. Orice substanta, fie solida, lichida sau gazoasa, este realizata din atomi. Atomii sunt foarte mici, iar dimensiunile acestora sunt masurate in picometri (a trilioana parte a metrului). Un singur fir de par uman are o latime de aproximativ un milion de atomi de carbon.

Istoria atomului

Ideea ca materia este realizata din unitati discrete este una foarte veche. Aceasta apare in multe culturi antice precum Grecia si India, cuvantul “atom” fiind inventat de filosofii greci. Totusi, aceste idei erau fondate pe argumente filosofice si teologice si nu prin experimentare si demonstrare. Drep urmare, viziunile acestora despre cum arata atomii si cum se comporta acestia au fost incorecte.

In secolul al XIX-lea ideea atomului a fost preluata si rafinata de catre cercetatori, atunci cand stiinta infloritoare a chimiei a produs descoperiri pe care doar conceptul de atomi le putea explica. John Dalton a fost prima persoana care a sugerat ideea ca atomul este cea mai mica particula care a creat toate celelalte materiale care sunt in jurul nostru. De la introducerea acestei teorii numerosi oameni de stiinta din aceea vreme au venit cu ideea ca particulele mici sunt existente. Mai tarziu, odata cu dezvoltarea de noi tehnici stintifice, a fost dovedit de catre comunitatea stintifica in sec. al 19-lea ca John Dalton a avut dreptate la urma urmei.

Dalton a venit cu aceasta idee in 1803 si a fost mult mai devreme decat atunci cand a fost dovedit stintific, ceea ce s-a intamplat abia la sfarsitul secolului al 19-lea. Dalton a dezvoltat doar ideea atomului, dar el nu stia exact ce rol a jucat in natura. Componentele care au format un atom, nu au fost puse la indoiala ca ideea generala a fost ca atomul este cea mai mica parte din orice.

Multi oameni de stiinta, care, din cauza distantei geografice, nu au putut fi in comunicare unul cu celalalt, au dezvoltat individual teorii cu privire la existenta unor particule mici, cu electroni pozitivi si incarcati negativ, care pastreaza aceasta chestiune. Acesti electroni pozitivi si incarcati negativ, cunoscuti acum sub numele de protoni si electroni, au fost recunoscuti dupa descoperirea atomului.
Dalton a dezvoltat o teorie atomica in 1803, dar Ernest Rutherford, un faimos om de stiinta britanic, a dezvoltat un concept modern al structurii atomice. El a afirmat ca un atom este compus dintr-un nucleu greu care este in centru, cu o sarcina pozitiva de energie electrica si electroni incarcati negativ care il inconjoara.

Fizicienii latini, Democrit si Leucippus au dezvoltat individual ideea unui atom, in latina cuvantul “atom” inseamna nume indivizibil. Deci, teoria despre atom a fost dezvoltata in secolul al 4-lea i.Hr. Surprinzator, a fost nevoie de 22 de secole pentru ca cineva sa isi dea seama de existenta particulelor mici si inca secol pentru ca cineva sa descopere modul in care functioneaza.

Acum stiti cine a inventat atomul si de ce este considerata o inventie, o descoperire atat de importanta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

2 COMENTARII

comments user
ioana

Chiar ? Cine ? Caci din articolul de mai sus vad ca exista o participare masiva ?

    comments user
    admin

    Buna ziua, articolul a fost refacut. Multumim pentru intelegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.