Cine a inventat magnetul?

Cine a inventat magnetul?

Cine a inventat magnetul
Cine a inventat magnetul

Magnetul

Unii considera ca este vorba de magie, altii spun ca este stiinta pura, dar cu totii putem spune ca magnetul este una din cele mai mari inventii ale omenirii. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat magnetul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul magnetului si cat de mult a schimbat aceasta inventie gandirea omului.

Magnetul este un material sau un obiect ce produce un camp magnetic. Campul magnetic este invizibil, dar este responsabil pentru cea mai importanta proprietate a unui magnet si anume forta de a atrage alte materiale feromagnetice precum fierul si atrage sau respinge alti magneti.

Istoria magnetului

In Antichitate, oamenii au invatat despre magnetism de la rocile magnetice, bucati de minereu de fier magnetizate natural, mai exact, sunt magneti creati natural ce atrag fierul. Cele mai timpurii descrieri despre magneti si proprietatile lor, care au supravietuit de-a lungul timpului, sunt din Grecia, India si China si dateaza de aproximativ 2500 de ani. Proprietatile rocilor magnetice si afinitatea lor pentru fier au fost scrise in lucrarea lui Plinius cel Batran, “Naturalis Historia”.

Primele busole magnetice au fost create prin suspendarea rocilor magnetice. In secolele XII – XIII se foloseau deja busole magnetice in navigatie in China, Europa si in alte parti ale lumii.

Cuvantul “magnet” provine din greaca si inseamna “piatra din Magnezia”, Magnezia fiind un oras din Asia Mica unde grecii au descoperit minereuri de roci magnetice. Aceste roci sunt formate dintr-un minereu numit magnetita.

Magnetul natural este considerat orice bucata din magnetita. Magnetul artificial se obtine prin frecarea unei bucati de fier cu un magnet natural. Daca un corp de fier intra in contact cu un magnet, atunci si acest corp se magnetizeaza. Polii magnetici sunt zonele unde proprietatile magnetice se manifesta cel mai puternic.

In anul 1820, cercetatorul stiintific danez, Hans Christian Orsted, a descoperit ca curentul electric creaza campuri magnetice, iar in anul 1824, britanicul William Sturgeon a inventat electromagnetul. Cea mai simpla forma a unui electromagnet este o bara feroasa infasurata intr-un fir metalic conectat la o sursa de curent. Atunci cand curentul electric trece prin firul metalic, bara feroasa primeste proprietati magnetice, iar cand curentul electric este oprit, bara isi pierde proprietatile.

Magnetul are foarte multe aplicatii in lumea moderna. Aparatura multimedia foloseste benzi magnetice, card-urile bancare au o banda magnetica ce contine informatii personale codate, televizoarele si monitoarele cu tub catodic contin un electromagnet ce ghideaza electronii spre ecran. Difuzoarele contin un magnet permanent, chitarele electrice folosesc magneti pentru a reproduce suntelele in energie electrica. Motoarele electrice si generatoarele contin o combinatie de electromagneti si magneti permanenti. In medicina se foloseste rezonanta magnetica pentru a detecta problemele pacientilor. Busolele, jucariile, magnetii de frigider, in transport, magnetii au nenumarate aplicatii in toate domeniile.

Magnetii vor fi folositi in continuare in diferite domenii si ne vor ajuta sa ne dezvoltam un trai de viata mai bun. Magie sau stiinta, magnetul este una dintre cele mai marete inventii ale omenirii.

Acum ati aflat cine a inventat magnetul si cat de mult ne ajuta in viata de zi-cu-zi. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.