Cine a inventat clona ?

Cine a inventat clona ?

Cine a inventat clona

Cine a inventat clonaV-ati intrebat vreodata cine a inventat clona? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul clonei. O clonă este pur și simplu un lucru viu realizat din altul, ceea ce duce la două organisme cu același set de gene. În acest sens, gemenii identici sunt clone, pentru că au ADN identic. Uneori, plantele sunt polenizate, producătoare de semințe și în cele din urmă mai, multe plante cu același cod genetic. Unele păduri sunt realizate în întregime din arbori care provin de la o singură stație, pomul inițial isi răspândeste rădăcinile , din care mai târziu, incoltesc alti copaci noi. Când ramele sunt tăiate în jumătate, se regenereaza părțile lipsă ale corpului, ceea ce duce la doi viermi cu același set de gene. Cu toate acestea, capacitatea de a crea în mod intenționat o clona din regatul animal este un lucru de nivel celular, este o dezvoltare foarte recenta.

Primele animale clonate au fost create de Hans Dreisch la sfârșitul anilor 1800. Scopul inițial a lui Dreich nu a fost de a crea animale identice, dar să dovedească faptul că materialul genetic nu este pierdut în timpul diviziunii celulare. Experimentele lui Dreich au implicat arici de mare, pe care el ia ales, deoarece acestia au celule cu embrioni mari , și sunt crescuti independent de mamele lor. Dreich a luat doi embrioni de la un arici de mare și la pus într-un pahar plin cu apă de mare până când cele două celule s-au separat. Fiecare a crescut independent, și sa format separat.

În 1902, un alt om de știință, embryologistul Hans Spemman, a folosit un fir de par de la fiul său si a separat doi embrioni de la celula unei salamandre, care creste, de asemenea, pe plan extern. Mai târziu, el a separat o singura celula din 16 de la o celula de embrion. În aceste experimente embrionii mici s-au dezvoltat în salamandre adulte identice. Spemman a continuat să propună ceea ce el a numit un „experiment fantastic” – pentru a îndepărta materialul genetic dintr-o celulă adultă, și să-l utilizezi pentru a crește un alt adult. În acest fel, el va fi în măsură să dovedească faptul că nici un material genetic nu a fost pierdut si celulele au crescut și s-au divizat.

O descoperire a venit în 1986. Două echipe, care lucrau independent, dar cu aceeași metodă, fiecare in parti opuse ale Atlanticului, au anunțat că au clonat un mamifer. O echipa a fost condusă de Steen Willadsen în Anglia, care clonat embrioni de oi. Cealalta echipa a fost condusa de Neal în America, care a clonat embrioni de vacă. Multe progrese au fost realizate în cursul acestor experimente, inclusiv progresele înregistrate în menținerea tesutului viu în condiții de laborator. Cu toate acestea, nici o echipă nu a crezut că a fost posibil pentru a clona de la un adult celule diferentiate. Cu nici un progres în vedere, perspectiva de clonare a căzut și doar putina cercetare a fost făcuta în această privință.

Ian Wilmut de la Institutul Roslin din Scotia a fost însărcinat cu un proiect în 1986. Scopul lui a fost de a crea o oaie care sa produca un anumit produs chimic in lapte. El a ales să modifice celule adulte, experiment care a avut loc în condiții de laborator, iar apoi le clona, ​​rezultand animale cu gene alterate pe tot corpul lor. El a început actele în 1987, și a început cercetarea în 1990.

Facand mai multe cercetari , la 5 iulie 1996, sa născut un miel, clonat dintr-o celulă mamara congelata de la o alta oaie adulta. Wilmut, numește animalul foarte creativ, Dolly după Dolly Parton. Deși Dolly a fost doar un pas într-un experiment lung, presa a coborât la primul animal clonat de la un adult. Institutul Roslin a fost invadat de ziariști și reporteri. Cu toate acestea, alti oameni de stiinta au criticat – Dolly a avut nevoie de 277 de încearcări să fie creeata, și alte laboratoare au fost în imposibilitatea de a reproduce rezultatele. În plus, le-a luat mai mult de un an celor de la Institutul pentru testarea ADN-ul lui Dolly pentru a asigura că a fost într-adevăr la fel ca și cel al celulelor mamare înghețate. Știința, deși impresionat temporara, a cerut o cale mai buna.

Un cuplu se gândește sa cloneze câinele lor care are 11 ani. Cuplul a contractat Texas A & M University pentru a clona câinele lor, Missy. Oamenii de stiinta au salutat acest lucru pentru realizarea științifică, nu câinii au fost clonati primii, pentru că sistemul lor de reproducere este destul de complicat. În cazul în care clonarea cainilor poate fi atinsa, animale pe cale de disparitie pot fi clonate.
În plus față de apelul știintific pur de clonare a unui câine, încercarea de a o clona pe Missy are un alt plus interesant, de a scrie istorie.

Se pot face teste medicale mai corecte, stabilind subiecții testați că toti reacționează în același mod la același medicament. Se poate permite productia in masa a animalelor modificate genetic, plantelor, și bacteriilor. Se poate stabili o dată pentru totdeauna ce parte a personalității depinde de genetica si ce parte depinde asupra mediului. Pe scurt, acestea pot fi benefice in aproape orice domeniu al științei biologice.

Acum stiti cine a inventat clona. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.