Cine a inventat cartografia?

Cine a inventat cartografia?

Cine a inventat cartografia
Cine a inventat cartografia

Cartografia

Fara harti, navigatia ar fi mult mai grea si ne-am rataci mult mai usor in aceasta lume vasta. Cartografia a aparut ca un raspuns la nevoile noastre de orientare. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat cartografia? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul cartografiei si ce beneficii a adus pentru omenire.

Cartografia este disciplina ce se ocupa cu studiul si practica intocmirii, redactarii si editarii haritlor si a planurilor topografice. Aceasta disciplina combina stiinta, estetica si tehnica pentru a crea noi moduri de comunicare spatiale informationale eficace.

Prima harta cunoscuta a fost gasita in urma unor sapaturi arheologice in orasul anatolian Catalhoyuk (cunoscut inainte ca si Catal Huyuk). O pictura murala ce dateaza inca din mileniul VII i.Hr. prezinta cladiri in vedere plana, cu un vulcan in apropierea fundalului. Alte schite primitive au fost gasite si de la mesopotamieni, egipteni sau amerindieni.

Grecii anticii au fost primii care au adus noi cunostinte despre teoria si alcatuirea hartilor. Prima harta elena a fost realizata de Anaximandru din Milet (cca. 611 – 546 i.Hr.). Matematicianul si geograful Eratostene (cca. 272 – 194 i.Hr.) a calculat circumferinta Pamantului si a supraestimat-o cu doar 322 km.

Ideile de latitudine si longitudine au fost introduse de Klaudios Ptolemaios in harta sa denumita “Tabula Peutingeriana”. Romanii nu au adus imbunatatiri ale bazei teoretice a reprezentarilor cartografice, totusi au realizat si ei cateva harti.

Arabii au folosit traduceri ale lucrarilor lui Ptolemeu si au adus cateva completari intre secolele VIII – XII. Chinezii au avut si ei o contributie in domneniul cartografiei. In 1193 a fost realizat un desen al Chinei, iar in 1247 a fost amplasat intr-un templu. Hartile de navigatie au aparut in secolul XIV, iar marinarii din Marea Mediterana au inceput sa le foloseasca cu incredere.

Gerardus Mercator realizeaza, in anul 1578, primul atlas de harti topografice. Atlasul a fost realizat dupa hartile lui Ptolemeu, pe care Mercator le-a reconstituit si le-a corectat. Gian Domenico Cassini alcatuieste prima harta topografica la scara, in secolul XVIII.

Informatizarea cartografiei isi are debutul in anul 1960. Vederea Pamantului din satelit si modificarea hartilor pe computer au dus la o noua era in cartografie. In zilele noastre sistemul GPS este mult mai popular si mai usor de folosit decat obisnuita harta.

Acum ati aflat cine a inventat cartografia si ce beneficii au adus in domeniul navigatiei. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.