Cine a inventat chimia ?

Cine a inventat chimia ?

Cine a inventat chimia

Cine a inventat chimiaV-ati intrebat vreodata cine a inventat chimia ? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul Chimiei. Cele mai vechi recorduri in interesul omului pentru chimie a inceput in 3000 i.Hr. La aceea  vreme chimia a fost mai mult o arta decat o stiinta. Egiptenii antici au produs anumiti compusi , cum ar fi cei utilizati in mumificare. In 1000 i.Hr. artele chimice includeau : topirea metalelor si realizarea medicamentelor , colorantilor, fier si bronz. S-au inteles proprietățile fizice ale unor metale, cum ar fi cuprul, zincul, argintul și aurul . Multe grupuri de oameni au contribuit la aceste evoluții – printre ei au fost vechii egipteni, grecii, evreii, chinezii si indienii.

Grecii sunt considerati ca stramosii care au incercat sa schimbe metalele fara valoare in metale de valoare  (fier in aur ). In secolul 4 i.Hr., grecul Zosimos a descris o substanta numita Xerion , un metal despre care se presupune ca transforma metalul in aur. Adaugarea de Xerion pe un metal il transforma in 200 de ani in aur. Acest lucru a fost gradul de cunoastere a chimiei. Desi grecii sunt prezentati ca oameni intelepti datorita realizarilor lor spectaculoase in domeniul stiintei, musulmanii sunt portretizati ca alchimisti si transmitatori ai intelepciunii grecesti iar oamenii de stiinta din occident sunt prezentati ca fondatorii chimiei dar adevarul este opusul. Este adevarat ca musulmanii au tradus numeroase carti si scrieri ale anticilor. Cu toate acestea , musulmanii si-au dat repede seama ca in domeniul chimiei anticilor, fiind in principal alchimisti, s-au axat pe speculatii si mistere.  Will Durant noteaza ca musulmanii au introdus observarea precisa, experimentele controlate si inregistrarile atente.

Musulmanii nu au fost alchimisti, mai degraba ei au fost primii chimisti din lume. Ei au produs o varietate de compusi utili pentru dezvoltarea si progresul stiintei, culturii, industriei si civilizatiei. Musulmanii au inventat si au perfectionat procesele de distilare, sublimare, cristalizare, oxidare si precipitare. Ei au descoperit procesul de calcinare, care a fost folosit pentru a transforma o substanta in praf.

Ei au originea sintezelor a numeroase substante esentiale pentru dezvoltarea stiintei chimice. Scara PH-lui a fost inventia musulmanilor. Dovezile se gasesc în faptul că ,cuvântul alcalin provine de la cuvântul arab Al-Kili.Ei au inventat conceptul pentru soluții privind solubilitatea sau insolubilitate  substanțelor.

Ca si chimisti industriali, musulmanii au folosit tehnici avansate pentru extragerea de minerale si metale. Musulmanii au inventat și au utilizat pe scară largă multe instrumente chimice care sunt folosite si astazi. Ei au folosit arzatoare, băi de apă, burdufuri, creuzete, aparate de distilare, cântare și greutăți, pahare, filtre, flacoane, flacoane, eprubete, etc.

Musulmanii au fost primii care au instituit productia de hartie chimic-asistata. Prima fabrica de producție a hartiei în lumea musulmană a fost deschisa în Bagdad în 794  și milioane de cărți au fost publicate de cand  această invenție a sosit. În 891 , Bagdadul a avut peste o sută de librării. Cele mai multe moschei au avut biblioteci. Multe orașe au avut, de asemenea, biblioteci publice. Bagdadul la data cand au invadat mongolii „a avut treizeci și șase de biblioteci. Bibliotecile private au fost nenumărate, era un lucru obișnuit pentru oamenii bogați sa aibe biblioteci uriase de cărți. Princes, în conformitate cu Will Durant, „în secolul al zecelea s-ar putea deține mai multe cărți care ar putea fi găsite în toate bibliotecile din Europa .”

Acum stiti cine a inventat chimia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.