Cine a inventat pagerul?

Cine a inventat pagerul?

Cine a inventat pageru
Cine a inventat pageru

Pagerul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat pagerul? Cine este persoana care a adus acest mod de comunicatie? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul pagerului si care este povestea din spatele acestei inventii.

Pagerul este un aparat de telecomunicatii fara fir (wireless) care primeste si afiseaza mesaje numerice sau text. Aparatul functioneaza pe baza frecventelor radio si permite utilizatorului sa primeasca mesaje transmise pe o anumita frecventa intr-o retea speciala de statii radio. Pagerele cu o singura cale pot doar sa primeasca mesaje, iar pagerele de raspuns si pagerele cu doua cai pot receptiona si pot raspunde la mesaje folosind un transmitator intern. Pagerele opereaza ca parte a unui sistem ce include unul sau mai multe transmitatoare fixe si un numar de aparate mobile (pagerele) purtate de utilizatori. Sistemele pot varia de la un sistem de restaurant cu un singur transmitator de putere mica la un sistem national cu mii de statii de putere mare.

Istoria pagerului

In anul 1921, primul sistem asemanator pagerului a fost utilizat de catre Departamentul de Politie din Detroit. Totusi, nu a fost decat pana in anul 1949 cand a fost patentat primul telefon pager.
Inventatorul acestui dispozitiv s-a numit Alfred J. Gross, iar pagerele sale au fost folosite pentru prima data in Spitalul Evreiesc din New York.

Unul din primele servicii de pagere practice a fost lansat in anul 1950 pentru medicii din zona New York-ului. Acestia plateau 12 dolari pe luna pentru servicii si purtau la ei un pager de 200g care putea primi mesaje telefonice pe o arie de 40 km numai de la un singur turn de transmitere. Sistemul a fost produs de “Reevesound Company” si operat de catre “Telanswerphone”.

Numele de “pager” a fost folosit pentru prima data in 1959 cand “Motorola” a realizat un produs personal de radio-comunicatie. Pagerul “Motorola” era un receptor mic ce trimitea un mesaj radio individual celor care purtau un astfel de dispozitiv.

In anul 1960 John Francis Mitchell a combinat elementele unui walkie-talkie “Motorola” cu tehnologia radio de la automobile si a creat primul pager cu tranzistor. De atunci tehnologia pagerului a continuat sa avanseze, iar adoptia pagerului a continuat sa se extinda pana la inceputul anilor 1990.

Primul pager pentru consumatori de succes a fost “Pageboy I” introdus pentru prima data in anul 1974 de cei de la “Motorola”. Nu avea nici un ecran si nu putea stoca mesaje, totusi, era portabil si anunta purtatorul ca un mesaj a fost trimis.

Pana in anul 1980 au existat deja 3,2 milioane de utilizatori de pagere in intreaga lume. In acele vremuri pagerele aveau o arie limitata, iar majoritatea erau folosite in situatii la fata locului, spre exemplu cand personalul medical comunica in interiorul unui spital.

Odata cu aparitia noilor telefoane mobile din zilele noastre (smartphone-urile) pagerele au devenit niste aparate pe cale de disparitie. Vanzarile pagerelor au scazut si multi producatori au renuntat sa mai fabrice aparatele, astazi doar cateva companii mai produc pagere. Totusi, exista domenii si locatii, precum spitale, siguranta publica si in vanzari, unde simplitatea, fiabilitatea si costurile reduse ale pagerelor reprezinta avantaje semnificative.

Acum ati aflat cine a inventat pagerul si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.