Cine a inventat telegraful?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat telegraful? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul telegrafului si importanta acestuia in comunicatiile pe distanta lunga.
Telegrafia este un mod de transmitere a informatiilor prin impulsuri nemodulate, folosind un anume cod. Cel mai cunoscut cod este Alfabetul Morse, inventat de portretistul Samuel Finley Breese Morse in anul 1838.
Cuvantul “telegraf” provine din cuvintele grecesti “tele” ce inseamna “distanta” si “graphien” ce inseamna “a scrie”, deci telegraful este un aparat folosit pentru a transmite mesaje sub forma de text la lunga distanta, fara a fi nevoie de implicarea unui schimb fizic de mesaje scrise.
Telegrafia a fost folosita in mai multe feluri, folosind diferite metode si coduri pentru a se putea comunica. Semnale cu fum, reflexia luminii sau semnalizarea cu steaguri sunt cateva metode de telegrafie primitiva.
Telegrafele optice sunt diferite fata de cele electrice, neavand o distanta foarte mare de transmitere a informatiilor, iar transmiterea se poate face in conditii de vreme favorabila si doar pe timp de zi. Telegrafele electrice sunt mai rapide si pot transmite informatii non-stop, indiferent de conditiile meteo sau moment al zilei. Prima retea telegrafica optica a fost inventata de Claude Shappe, aceasta operand in Franta din 1792 pana in 1846.
Telegraful electric a fost sugerat ca metoda de comunicatie in anul 1753. O varianta experimentala a telegrafului electric a fost un telegraf electrochimic creat de germanul Samuel Thomas von Sommering in anul 1809. Primul telegraf electrostatic functional a fost inventat de Francis Ronalds, iar un model de telegraf electromagnetic a fost inventat de diplomatul rus Pavel Schilling in 1832.
Samuel Finley Breese Morse pleaca in Europa, spre Vatican, dupa moartea sotiei lui. Acolo isi petrece timpul pictand si vizitand colectiile de arta ale marilor “zugravi”. Intr-o calatorie pe mare, in anul 1932, Morse il intalneste pe Charles Thomas Jackson, de la care afla foarte multe despre electromagnetism. Astfel ii vine ideea de a crea o modalitate de a trimite informatia prin cablu. Cu ajutorul inginerului Alfred Vail, Morse inventeaza un aparat electromagnetic pentru telegrafie pe care il breveteaza in 1840, insa inainte cu doi ani, in anul 1838, el pune la punct si un sistem de linii si puncte care sa inlocuiasca literele, numerele si semnele de punctuatie.
Foarte entuziasmat, Morse se adreseaza Congresului SUA sa realizeze o linie telegrafica transatlantica, insa cererea n-a fost acceptata. Totusi, refuzul nu a fost in totalitate, iar lui Morse I s-a oferit sansa de a implementa sistemul de telegrafie intre Washington D.C. si Baltimore. Vestea aparitiei telegrafului face inconjurul lumii, apoi inventia ajunge in Marea Britanie si usor, usor se raspandeste al nivel mondial.
Inventiile lui Morse i-au adus venituri considerabile pe care acesta le acorda mai multor colegii pentru sustinerea activitatii unor societati de binefacere si de ajutorare a artistilor saraci. Pe masura ce comunicatiile se dezvoltau, au aparut telecomunicatiile fara fir, iar Codul Morse si-a pierdut din popularitate, in prezent serviciile comerciale renuntand la telegrafie.
Principalul avantaj al comunicatiilor in Codul Morse ramane faptul ca prin acest mod se pot transmite informatii chiar si in conditii extreme (bruiaje, paraziti atmosferici, trafic aglomerat etc). Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, iar telegraful a scurtat cu mult timpul de trimitere a mesajelor.
Acum stiti cine a inventat telegraful si impactul pe care l-a avut in lumea comunicatiilor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts