Cine a inventat coasa?

Cine a inventat coasa?

Cine a inventat coasa

I-am urmarit pe bunicii nostri cand eram copii cum taiau iarba cu ajutorul unui instrument foarte interesant – coasa. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat coasa? Cine a realizat pentru prima data acest instrument? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul coasei si de cand a aparut aceasta.

Cine a inventat coasa

Coasa

O coasa este un instrument manual agricol folosit pentru a taia iarba sau pentru a secera culturile. Coasa este formata dintr-o coada de lemn de aproximativ 170 cm, dreapta sau in forma de “S”, cu un maner mic pe la mijloc si uneori un maner si la capatul de sus. La capatul de jos coada are atasata perpendicular pe aceasta o lama curbata, foarte ascutita, de aproximativ 60-90 cm. A fost inlocuita ulterior de unelte trase de cai si mai apoi de tractoare, dar inca este folosita in unele zone din Europa si Asia.

Istoria coasei

Conform “Dictionarului de Antichitati Grecesti si Romane” al lui Sir William Smith, coasa, cunoscuta in latina ca “falx foenaria” (opusul secerei, “falx messoria”), a fost folosita de catre romani. Potrivit spuselor lui Jack Herer in “Flesh of the Gods (Trupul Zeilor)” , scitii cultivau canepa si foloseau coasa pentru a o recolta.

Coasa a fost inventata in jurul anului 500 i.Hr. si a aparut in Europa intre secolele XII-XIII. Folosita initial pentru a taia iarba, pana in secolul XVI a inlocuit secera ca unealta pentru culegerea culturii, oferind cultivatorului sa stea in picioare si nu sa stea aplecat. In jurul anului 1800 a aparut acel mic maner de lemn de la mijlocul cozii, care a permis taierea nu numai a culturilor de grau si iarba, ci si a vegetatiei mai inalte precum stuful. In zilele noastre, toate acestea au fost inlocuite cu masini de tuns iarba motorizate si combine agricole.

“Abbeydale Insutrial Hamlet” din Sheffield, Anglia este un atelier de productie a coaselor ce a operat de la sfarsitul secolului XVIII pana in anii 1930, ulterior devenit muzeu caracteristic. Acesta a fost o parte din fostul district de productie a coaselor din Derbyshire-ul de nord, care s-a extins pana in Eckington. Alte districte englezesti de productie a coaselor sunt cele din jurul Belbroughton-ului.

Cositul cu coasa a ramas un lucru comun timp de foarte multi ani chiar si dupa ce in mare parte cositul a devenit mecanizat, deoarece cositoarele laterale trase de cai sau de tractoare nu pot taia iarba in fata. Astfel coasele sunt folosite pentru a deschide o pajiste, pentru a cosi primele locuri, permitand astfel coaselor mecanizate sa intre pe pajiste pentru a termina munca.

In Romania, in Muntii Apuseni, cositul este o activitate anuala foarte importanta ce dureaza aproximativ 2-3 saptamani pentru a finaliza munca. Cositul este o activitate fizica obositoare si este relativ greu de invatat, iar fermierii se ajuta intre ei formand echipe. Dupa fiecare zi de recolta, oamenii se strang si se petrec cu muzica, dans, bautura si mancare. In alte parti din Balcani, precum in orasele din Serbia, se tin competiti de cosit, iar castigatorul primeste o coasa de argint. In micile orase sarbesti cositul este considerat o adevarata comoara a folclorului local, iar castigatorii competitiilor amicale sunt rasplatiti cu mancare si bautura pe care o impart cu ceilalti competitori.

Acum ati aflat cine a inventat coasa si cand a aparut aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.