Cine a inventat periuta de dinti?

Cine a inventat periuta de dinti?

Cine a inventat periuta de dinti

Cine a inventat periuta de dintiSe spune ca cele mai mari inventii sunt cele care arata simplitate, dar se dovetesc a fi unelte pline de utilitate. Este si cazul umilei periute de dinti, ce poate fi numita ca una din cele mai mari inventii din lume prin minimul ei de complexitate si indispensabilitatea sa in modul nostru de viata modern. V-ati intrebat vreodata cine a inventat periuta de dinti? Ei bine, haideti sa alfam impreuna cine este inventatorul periutei de dinti si cat de mult inseamna creatia acesteia pentru igiena noastra personala.

Periuta de dinti este un instrument de igiena orala folosita pentru a curata dintii si gingiile constituita dintr-un cap cu peri grupati si bine stransi montat pe un maner, care faciliteaza curatarea zonelor greu accesibile ale gurii. Pentru a creste eficacitatea periajului, periuta se foloseste in combinatie cu pasta de dinti. Periutele de dinti sunt disponibile in diferite dimensiuni, forme si cu diferite texturi de peri.

O varietate de masuri pentru igiena orala au fost folosite inca dinaintea aparitiei periutei de dinti. Acest lucru a fost verificat prin mai multe sapaturi efectuate peste tot in lume, unde s-au descoperit bastoane de mestecat, nuiele de copac, pene, oase de animale si spini de porc spinos, toate folosite pentru curatarea dintilor.

Predecesorul periutei de dinti a fost bastonul de mestecat. Acesta era, de fapt, o nuia cu un capat uzat folosit pentru curatarea dintilor si un capat ascutit folosit drept scobitoare. Cele mai vechi bastoane de mestecat au fost descoperite in Babilon, datand din anul 3500 i.Hr.

Prima periuta de dinti cu peri, ce seamana cu periuta de dinti moderna, a fost descoperita in China, in timpul dinastiei Tang (619-907) si avea perii din par de porc. Perii erau achizitionati de la porcii ce traiau in Siberia, in nordul Chinei, deoarece temperaturile reci asigurau fermitatea perilor. Acestia au fost atasati la un maner fabricat din bambus sau os.

In Europa, se crede ca englezul William Addis a inceput pentru prima data productia in masa a periutei de dinti in 1780. Compania lui Addis produce si astazi periute de dinti. Prin 1840, periute de dinti in masa au fost produse in masa in Anglia, Franta, Germania si Japonia.

Primul brevet pentru o periuta de dinti a fost acordat americanului HN Wadsworth in 1857, dar productia in masa in SUA a inceput abia in 1885. In SUA, spalatul pe dinti nu a devenit o rutina pana dupa Al II-lea Razboi Mondial, cand soldatii americani au avut de curatat dintii lor zi de zi.

In timpul anilor 1900, manerele de os au fost inlocuite de manere de celuloid, iar perii de animale au fost inlocuiti de peri din fibre sintetice (de obicei nailon) de catre cei de la “DuPont” in 1938. Prima periuta de dinti cu peri de nailon a fost vanduta pe 24 februarie 1938. Prima periuta de dinti electrica, “Broxodent”, a fost inventata in Elvetia in 1954.

In ianuarie 2003, conform studiilor realizate de “Lemelson-MIT Invention Index”, periuta de dinti a fost selectata ca fiind prima inventie fara de care americanii nu ar putea trai.

Prin modul in care noi consideram extrem de importanta igiena orala astazi, omul care a inventat periuta de dinti merita nu numai creditul pentru inventarea acesteia, ci si creditul de a face din ingrijirea orala, o parte zilnica in modul nostru de viata modern.

Acum ati aflat cine a inventat periuta de dinti si ce importanta a avut inventia acestei pentru igiena personala. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.