Cine a inventat WWW-ul?

Cine a inventat WWW-ul?

Cine a inventat WWW
Cine a inventat WWW

WWW

In zilele noastre totul se petrece la o viteza foarte mare si avem acces la informatii din intreaga lume in aproape toate limbile si dialectele posibile, totul prin intermediul www-ului. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat www-ul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul www-ului si cand a aparut aceasta inventie.

WWW-ul sau “World Wide Web”, in traducere “Retea la Nivel Mondial”, este un sistem de documente si informatii de tip hipertext interconectate care pot fi accesate cu ajutorul Internetului. Documentele aflate in diferite locatii de pe glob pe diverse calculatoare server, pot fi regasite cu ajutorul unei adrese, unui identificator numi URL. Hipertextul, inclusiv documente audio-video, imagini etc., este afisat cu ajutorul unui program de navigare numit “browser web” (navigator web), care descarca paginile web de pe un server si le afiseaza pe monitorul terminalului “client” al unui utilizator.

Istoria www-ului

In numarul de mai 1970 al revistei “Popular Science”, Arthur C. Clarke a prezis ca satelitii vor aduce intr-o buna zi toate cunostintele lumii disponibile la varurile degetelor, folosind o consola care va combina functionalitatea fotocopiatorului, telefonului, televizorului si a unui mic calculator, permitand transferul de date si convorbiri video in intreaga lume.

Pe 12 martie 1989, Tim Berners-Lee, un contractor independent la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) din Geneva, Elvetia, a inventat ENQUIRE, o baza de date a unor persoane si a unor programe, dar si o modalitate de a se “juca” cu hipertextul. Fiecare pagina noua de informatii din ENQUIRE avea nevoie de o legatura la o pagina existenta.

Cu ajutorul lui Robert Cailliau, Berners-Lee a publicat o propunere mai formala, pe data de 12 noiembrie 1990, de a construi un “Proiect Hipertext” denumit “WorldWideWeb” aceasta fiind o retea de documente de tip hipertext care puteau fi vizualizate de catre navigatoare folosind o arhitectura client-server.

Un computer “NeXT” a fost folosit de Berners-Lee ca primul server web din lume si l-a folosit si pentru a scrie primul navigator web, “WorldWideWeb”, in anul 1990. Pana la Craciunul din acel an, Berners-Lee a construit toate uneltele necesare pentru un Web functional: primul navigator web (acesta fiind si un editor web), primul server web si primele pagini web care descriau proiectul in sine.

Poate ca prima pagina web s-a pierdut in timp, dar Paul Jones de la “UNC – Chapel Hill” din Carolina de Nord a anuntat, in mai 2013, ca Berners-Lee i-a oferit, in 1991, ceea ce acesta sustine ca este cea mai veche pagina web cunoscuta. Jones a stocat pagina pe o unitate magneto-optica si pe computerul sau “NeXT”.

Primul server instalat in afara Europei a fost cel de la “Stanford Linear Accelerator Center (SLAC)” din Palo Alto, California, care a gazduit baza de date “SPIRES-HEP”. Exista cateva variante despre data acestui eveniment: Consortiul World Wide Web sustine ca s-a petrecut in decembrie 1992, pe cand SLAC sustine ca s-a intamplat in 1991.

Reusita lui Berners-Lee a fost cea de a lega hipertextul cu Internetul. In cartea sa “Weaving the Web”, el explica faptul ca a sugerat in mod repetat ca un “mariaj” intre cele doua tehnologii era posibila pentru membrii ambelor comunitati tehnice, dar nimeni nu l-a luat in serios si, intr-un final, a luat el insusi proiectul. In timpul procesulu a dezvoltat trei tehnologii esentiale: un sistem de identificatori globali pentru resursele de pe web si din alte parti, identificatorul universal al documentului (UDI), mai tarziu cunoscut ca “uniform resource locator” (URL) si “uniform resource identifier” (URI); limbajul de publicare “HyperText Markup Language” (HTML); si protocolul de transfer “Hypertext Transfer Protocol” (HTTP).

Consortiul World Wide Web (W3C) a fost fondat de catre Tim Berners-Lee dupa ce a parasit CERN in octombrie 1994. W3C a fost fondat la Laboratorul pentru Stiinta Calculatoarelor al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT / LCS) cu sprijin din partea Agentiei pentru Protectia Proiectelor de Cercetare Avansata (DARPA). Pana la sfarsitul anului 1994, numarul total de website-uri era inca relativ mic, dar multe website-uri notabile erau deja active care au prevestit sau au inspirat majoritatea serviciilor populare de astazi.

In anul 2004, Tim Berners-Lee a fost ridicat la rangul de “Cavaler” de catre Regina Elizabeth a II-a pentru contributia adusa la World Wide Web.

In zilele noastre, milioane de pagini sunt accesate in fiecare ora, totul prin intermediul www-ului, iar popularitatea acestuia devine tot mai mare, deja ajungand arhicunoscut la nivel mondial. Acum ati aflat cine a inventat www-ul si cand a aparut aceasta tehnologie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.