Cine a inventat barometrul?

Cine a inventat barometrul?

Cine a inventat barometrul
Cine a inventat barometrul

Barometru Oakton

Barometrul este un instrument stiintific folosit in meteorologie pentru a masura presiunea atmosferica. Tendinta presiunii poate prezice schimbarile pe termen scurt ale vremii. Numeroase masuratori ale presiunii aerului sunt folosite pentru analiza vremii de suprafata care ajuta la gasirea jgheaburilor de suprafata,sisteme de presiuni ridicate si limite frontale.

Istoria barometrului

Desi Evangelista Torricelli este creditat cu inventarea barometrului in 1643, documentatiile istorice sugereaza ca Gasparo Berti, un matematician si astrolog italian, a construit neintentionat un barometru cu apa candva intre anii 1640 si 1643. Inca din anul 1631, savantul si filozoful francez Rene Descartes a descris design-ul unui experiment care determina presiunea atmosferica, dar nu exista nici o dovada ca acesta ar fi construit vreun barometru functional in acea perioada.

Pe 27 iulie 1630 Giovanni Battista Baliani a scris o scrisoare adresata lui Galileo Galilei explicand un experiment pe care l-a realizat in care un sifon, dus la o inaltime de aproximativ 21 de metri, nu functiona. Galileo i-a raspuns cu explicatia fenomenului: a presupus ca era o forta de vidare care tinea apa sus, iar la o anumita altitudine cantitatea de apa devenea efectiv prea mare, iar forta nu mai putea tine, asemenea unei coarde care nu poate suporta decat o anumita greutate.

Ideile lui Galileo au ajuns la Roma in anul 1638, iar Raffaele Magiotti si Gasparo Berti au fost entuziasmati de aceste idei si au decis sa caute o metoda mai buna de a produce un vid decat cea cu sifonul. Magiotti a zamislit un astfel de experiment, iar candva intre anii 1639 si 1941, Berti (impreuna cu Magiotti, Athanasius Kircher si Niccolo Zucchi de fata) l-a dus la bun sfarsit.

Exista patru exemple ale experimentului lui Berti, dar un model simplu al experimentului sau consta in umplerea cu apa a unui tub lung care avea ambele capete conectate, apoi introducand tubul intr-un bazin plin cu apa. Fundul tubului era deschis, iar apa care a fost inauntru a curs din bazin. Totusi, numai o parte a apei din tub a curs afara, iar nivelul apei din tub a ramas la exact acelasi nivel. De mentionat ca tubul avea 10,3 metri.

Din pricina zvonurilor care circulau in cartierul lui Torricelli, zvonuri care il invinovateau de practica magiei, Torricelli a realizat ca trebuia sa-si tina experimentele secrete pentru a evita riscul de a fi arestat. El avea nevoie sa foloseasca un lichid care era mai greu decat apa, iar din asocierile din trecut si sugestiile venite de la Galilei, el a dedus ca daca folosea mercur, se putea utiliza un tub mai scurt. Cu mercurul, pe atunci numit “argint viu”,care erste de aproximativ 14 ori mai greu decat apa, un tub de doar 80 cm era necesar si nu 10,5 metri.

In anul 1646, Blaise Pascal impreuna cu Pierre Petit, au repretat si perfectionat experimentul lui Torricelli dupa ce au auzit despre el de la Marin Mersenne, care a vazut experimentul de la insusi Torricelli la sfarsitul anului 1644. Mai departe, Pascal a conceput un experiment pentru a testa propozitia Aristoteliana. Experimentul sau a comparat apa cu vinul, iar cum cel din urma era considerat mai “spirtuos”, Aristolienii s-au asteptat ca vinul sa fie mai jos pe tub din cauza vaporilor care impingeau mai tare lichidul in josul coloanei. Pascala realizat experimentul public invitand Aristotelienii sa prezica ce deznodamant va fi. Acestia auspus ca vinul va fi mai jos, dar nu a fost asa.

Utilizarea presiunii barometrice si a tendinte presiunii a fost folosita in meteorologie inca de la sfarsitul secolului XIX. Barometrul ajuta foarte mult la masurarea presiunii atmosferice si a predictiilor meteorologice. Este un instrument foarte important si chiar daca nu il folosim direct, acesta este utilizat zilnic de meteorologi si specialisti.

Acum ati aflat cine a inventat barometrul si cand a aparut aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.