Cine a inventat binoclul?

Cine a inventat binoclul?

Cine a inventat binoclul
Cine  a inventat binoclul

Binoclu

Poate ce nu folosim binoclul zi de zi, dar cu siguranta este una din cele mai mari inventii ale omenirii. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat binoclul? Cine a realizat un aparat optic atat de important? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul binoclului si de ce este o inventie atat de importanta.

Binoclul este un aparat optic ce consta intr-o pereche de telescoape identice alaturate si aliniate pentru a focaliza cu precizie in acelasi punct si in aceeasi directie, permitand utilizatorului sa isi foloseasca ambii ochi (vedere binoculara) atunci cand urmareste obiecte distante. Majoritatea binoclurilor sunt de marimi care permit utilizarea acestora folosind ambele maini, dar marimile variaza de la ochelari de opera foarte mici pana la modelele militare mari amplasate pe trepied.

Spre deosebire de telescop, binoclul ofera utilizatorului o imagine tridimensionala: pentru obiectele mai apropiate cele doua imagini, prezentate fiecarui ochi in parte din doua puncte de vedere putin diferite, produc o imagine unica care ofera senzatia de profunzime.

Istoria binoclului

Se pare ca inca de la inventia telescopului in secolul al XVII-lea s-au explorat avantajele alaturarii a doua telescoape unul langa celalalt. Majoritatea binoclurilor timpurii foloseau optica galileana, adica foloseau un obiectiv convex si o lentila concava. Modelele galileene aveau avantajul de a prezenta o imagine erecta, dar aveau campul vizual ingust si nu erau capabile de o marire foarte mare a imaginii.

Binoclul a fost inventat de catre Cherubin d’Orleans, in anul 1681. Inventia lui avea in compnenta doua telescoape montate paralel, fiind folosit de astronomii amatori, dar campul vizual al acestui binoclu era cu mult mai mic decat al unui telescop. Binoclul lui d’Orleans este inca bine pastrat si se afla la Muzeul de Arta si Mestesuguri din Paris.

O imagine imbunatatita si o marire a imaginii mai mare a fost disponibila odata cu noile binocluri ce foloseau optica kepleriana unde imaginea formata de obiectiv era redata printr-o lentila pozitiva (ocular).

Binoclul “porro prism” este numit dupa opticianul italian Ignazio Porro, cel care a patentat acest sistem de prisme in anul 1854 care, ulterior a fost rafinat de producatori precum compania “Carl Zeiss” in anii 1890.

In anii 1970, un model de binoclu realizat de Achille Victor Emile Daubresse a marcat inceputul binoclurilor ce foloseau prisme tip acoperis. Majoritatea acestor binocluri foloseau prisme “Abbe-Koenig” (numite dupa Ernst Karl Abbe si Albert Koenig si patentate de Carl Zeiss in 1905) sau prisme “Schmidt-Pechan” (inventate in anul 1899).

Cele mai importante caracteristici ale binoclului sunt puterea de marire si diametrul letilelor. Raportul dintre cele doua stabileste luminozitatea binoclului. Exista diferite tipuri de binocluri, de la cele care pot mari de 6-8 ori pana la cele care maresc de 20 de ori.

Binoclul este des folosit in zilele noastre de catre astronomii amatori, campul sau vizual oferindu-i utilitatea la observarea cometelor sau a supernavelor, turistii il folosesc pentru observarea obiectivelor turisctice, in scopuri militare pentru observare si recunoastere sau doar pentru divertisment. Toate acestea fac din binoclu o inventie cu adevarat importanta a omenirii.

Acum ati aflat cine a inventat binoclul si de ce este o inventie atat de importanta pentru mai multe domenii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.