Cine a inventat canalizarea?

Cine a inventat canalizarea?

Vechi sistem de canalizare din New York
Vechi sistem de canalizare din New York

Vechi sistem de canalizare din New York

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii s-au confruntat cu problema unui sistem de evacuare a deseurilor sanitare si a apelor provenite in urma ploilor sau a folosirii pentru spalat. De aceea s-a inventat canalizarea. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat canalizarea? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul canalizarii si cat de importanta este aceasta inventie.

Canalizarea este un sistem de evacuare a deseurilor sanitare si a apelor provenite din diferite parti. Sistemul de canalizare foloseste o retea subterana de canale si conducte care transporta deseurile si apele de la casele oamenilor, de la cladirile comerciale si de pe strazi spre o statie de epurare sau spre inlaturare. Pentru canalizare se folosesc mai multe componente precum scurgeri, guri de vizitare, statii de pompare, supraplinuri de furtuna si camere de ecranare. Canalizarea isi are capatul la intrarea unei statii de epurare sau la punctul de varsare in mediul inconjurator.

Istoria canalizarii

Cele mai vechi canalizari acoperite pe care le-au descoperit arheologii sunt cele din orasele stabilite pe Valea Indului. In Roma Antica, “Cloaca Maxima”, considerata a fi o bijuterie a ingineriei, se varsa in Raul Tibru. Primele sisteme sanitare au fost construite in Orientul Mijlociu Preistoric, in partea de sud-est a Iranului de astazi langa Zabol. Un sistem de sifon inversat, impreuna cu conducte de argila acoperite cu sticla, au fost folosite pentru prima data in palatele din Creta, Grecia si sunt inca functionale dupa aproape 3000 de ani.

In orasele medievale europene se foloseau canale naturale pentru a varsa apele murdare si eventual erau acoperite si functionau ca si canalizari. Un astfel de exemplu este canalul “River Fleet” din Londra.

Ca si rezultat al Revolutiei Industriale, mai multe orase din Europa si America de Nord au crescut in secolul al XIX-lea, conducat frecvent spre aglomerare si ingrijorari asupra sanatatii publice. Ca parte a programelor de salubritate municipale de la sfarsitul secolelor XIX si XX, mai multe orase au construit sisteme de canalizare pentru a controla focarele de boli precum febra tifoida si holera. Marile orase din Europa si America de Nord au dezvoltat in acea perioada metode de tratament si statii de epurare si nu s-au plans de supraplinurile canalizarilor pana in anii 1960. In acel moment SUA a inceput sa cerceteze locatiile si frecventele supraplinurilor canalizarilor sanitare intr-un mod sistematic. Dupa ce a trecut Actul “Apelor Curate” in SUA in 1972, in anii 1980 s-au cheltuit miliarde de dolari pe modernizarea sistemelor. In anii 1990, in Japonia, Regatul Unit si in alte cateva tari europene s-au pornit investigatii serioase in ceea ce priveste problemele legate de supraplinuri.

Primul sistem de canalizare complet a fost construit in Hamburg, Germania la mijlocul secolului al XIX-lea. Primul astfel de sistem in SUA a fost construit la sfarsitul anilor 1850 in Chicago si in Brooklyn. Un inginer important al acestei perioade a fost William Lindley, care a inceput, in anul 1863, constructia la un sistem modern de canalizare pentru orasul Fankfurt am Main, aflat intr-o crestere rapida. La 20 de ani dupa terminarea sistemului, rata mortalitatii de la febra tifoida a scazut de la 80 la 10 per 100 000 de locuitori.

In multe tari europene, cetatenii sunt obligati sa conecteze sistemul sanitar de acasa la sistemul national de canalizare, acolo unde este posibil. Aceasta cauza a dus la un mare procentaj a populatiei care este conectata la un sistem de canalizare. De exemplu, in Olanda 99% din populatia tarii este conectata la sistemul de canalizare, iar restul de 1% au sisteme individuale de canalizare si salubrizare. Alte tari cu procente putin mai scazute, dar totusi substantiale, care sunt conectate la sisteme de canalizare, sunt Germania cu 96% si Belgia cu 86% din populatie.

Acum ati aflat cine a inventat canalizarea si cat de importanta este aceasta inventie pentru sanatatea populatiei si curatenia oraselor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.