Cine a inventat acul de siguranta?

Cine a inventat acul de siguranta?

Acul de siguranta

Acul de sigurantaNu stiti cine a inventat acul de siguranta? Ei bine, va putem spune ca acest obiect, foarte popular in zilele noastre si chiar indispensabil din viata omului, a fost inventat pentru a acoperi o datorie.

Acul de siguranta isi are originile, totusi, din antichitate, intre secolele XIV si XIII i.Hr. Pe atunci grecii foloseau un obiect asemanator numit fibula, care avea scopuri ornamentale, dar si functionale. Fibula era folosita pentru a prinde togile pe umeri. Neavand nici un sistem de inchidere, un defect major, fibula a fost data uitarii in timp.

Walter Hunt, inventatorul american, a patentat inventia acului de siguranta pe 10 aprilie 1849. Avand de platit o datorie de 15 dolari unui prieten, Hunt s-a decis sa inventeze ceva, nu pentru a face avere, ci doar pentru a putea plati datoria. A luat o sarma de aproximativ 20 de centimetri si a indoit-o la mijloc pentru a crea un efect de resort si a unit capetii. Hunt si-a vandut brevetul inventiei companiei W.R.Grace pentru 400 de dolari, si-a platit datoria si restul banilor i-a pastrat. Neavand interes pentru bogatie, nu si-a dat seama ca, in anii urmatori, compania W.R.Grace ar fi facut milioane de dolari profit cu inventia sa.

In anii 1970, moda punk a fost una din cele mai de succes ere ale acului de siguranta. Tinerii nonconformisti purtau ace de siguranta, fie ca accesoriu, fie ca piercing.

Desi acul de siguranta a ramas la forma initiala, tehnologia de fabricare a avansat foarte mult. In zilele noastre fabricile sunt automatizate si pot produce in jur de tre milioane de ace de siguranta pe zi. Costurile de fabricatie difera in functie de materialul utilizat si de cantitatea acestuia. Se fac ace de diferite marimi si din diferite aliaje precum fier, inox, argint si chiar aur.

In zilele noastre acul de siguranta este un obiect indispensabil. Este folosit pentru prinderea imbracamintei, mamele il folosesc la prinderea scutecelor, chiar si in trusele de prim-ajutor se tin ace de siguranta pentru prinderea bandajelor.

Acum stiti cine a inventat acul de siguranta si ce poveste comica a stat la baza inventiei acestuia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.