Cine a inventat cortul?

Cine a inventat cortul?

Cine a inventat cortul
Cine a inventat cortul

Cortul

Cortul este un adapost ce consta din bucati de material, atasat la o rama de stalpi sau atasat la o franghie suspendata. In timp ce corturile mai mici pot sta libere fara a fi ancorate la pamant, corturile mari sunt de obicei ancorate la sol folosind franghii prinse la tarusi sau carlige de cort. In prima faza folosite drept case portabile de catre nomazi, corturile sunt acum adesea folosite pentru camping si ca adaposturi temporare.

Marimile corturilor difera de la structuri “bivouac”, indeajuns de mari sa intre o persoana pentru a dormi, pana la corturile imense de circ, capabile sa gazduiasca mii de oameni. Corturile pentru camping se impart in doua categorii. Prima categorie sunt corturile mici ce pot fi transportate de excursionisti. Sunt corturi din material usor si sunt compacte astfel incat pot fi duse cu usurinta in spate. Cel de-al doilea tip de cort sunt cele mari, tranportate doar cu ajutorul unui vehicul. Depinzand de marimea cortului si de experienta persoanei sau a persoanelor implicate, aceste corturi pot fi asamblate de 5-25 de minute.

Istoria cortului

Corturile au fost folosite cel putin din Epoca de Fier. Sunt mentionate in Biblie unde scrie “primii care au locuit in corturi si au crescut oi si capre”. Armata romana folosea corturi de piele care au fost reconstituite cu succesc ulterior. Diferite stiluri s-au dezvoltat de-a lungul timpului, unele derivand din corturile traditionale nomade, mai exact iurtele.

Majoritatea corturilor militare din istorie aveau un design simplu. Avantajul tehnologic major a fost folosirea panzei de in sau de canepa pentru acoperis in loc de pielea pe care o foloseau romanii. Folosinta primara a corturilor a fost de a oferi un adapost portabil pentru un numar redus de oameni de pe front.

Pana in Primul Razboi Mondial au fost impartite corturi noi, mai mari, care erau asezate mai in spate si care ofereau adapost pentru activitati de suport sau serveau drept spatiu de depozitare a proviziilor.

In continuare nomazii din intreaga lume, precum nativii americani, nomazii tibetani si mongolezi si beduinii, folosesc corturi drept habitate. Persoanele iubitoare de camping sunt printre cei mai multi care folosesc corturile, iar victimele dezastrelor primesc corturi in care traiesc temporar pana sunt reconstruite casele distruse.

In zilele de sarbatoare, mai precis la marile festivale ale oraselor din intreaga lume, se amplaseaza corturi simple, cu picioare de aluminiu si un acoperis, folosite pentru protectia de soare sau de ploaie pentru standurile de mancare si de bautura. Poate unul din cele mai cunoscute corturi de acest gen este cortul imens de la “Oktoberfest”, acesta avand posibilitatea sa gazduiasca si cateva mii de persoane.

Cortul va fi mereu un adapost portabil foarte popular si cu siguranta va ramane in istorie ca un adevarat salvator de vieti. Noile realizari in tehnologie vor permite proiectarea si fabricarea unor corturi mai rezistente, mai usoare, mai ieftine.

Acum ati aflat cine a inventat cortul si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.